Hold sammen på virksomheden med en god organisationskultur

Organisationskultur (foto: hansentoft.dk)

Vær opmærksom på jeres organisationskultur (foto: hansentoft.dk)

En god organisationskultur kræver god ledelse. Som en god leder har man mulighed for at skabe en god organisationskultur, med konkrete og handlekraftige værktøjer. Der er mange forskellige måder at skabe en god organisationskultur på, og det afhænger meget af hvilken form for organisation, der er tale om.

 Hvad er en organisationskultur?

En organisation består af mennesker, processer, systemer og strukturer, og hertil er organisationskulturen netop det, der binder alle disse ting sammen. Kultur indikerer den måde, vi som mennesker gør tingene på, og dermed kan organisationskultur forstås som det, medarbejderen ser virksomhedens aktiviteter gennem. Kulturen i organisationen påvirker de ansattes oplevelser af de ting, der sker i organisationen. En kultur er ofte ret fastsat i en virksomhed, men er du en god og kompetent leder, vil du have mulighed for at have indflydelse på denne, således du kan ændre den i den retning, du ønsker. Normalt siger man, at det tager adskillige år at ændre en arbejdskultur, men ved hjælp af helt konkrete tiltag, er det muligt at styre kulturen i en nyt retning. En anden måde at definere organisationskultur på, er de organisatoriske normer og værdier, holdninger og handlinger som udgør en organisation.

God organisationskultur

Som nævnt giver god ledelse en god organisationskultur. Som en god leder, er man med til at skabe effektive teams, hvor kollegaer deler viden og hjælper hinanden. Det er vigtigt at styrke sammenhængskraften i organisationen, for at sikre et team af medarbejdere der arbejder for det samme resultat. Samtidig bør man sikre sig at ens medarbejdere føler ejerskab over deres job, idet dine medarbejdere vil yde bedst, hvis de føler de har indflydelse på deres eget arbejde. Det kræver at man kan afværge potentielle forhindringer ved at afstemme forventninger. Som en god leder, bør du ikke være bange for at åbenhed overfor alternative løsninger. Hvis man er for stædig og stålstærk, kan det virke begrænsende for medarbejderne.

Læs mere om organisationskultur her!

Læs mere her:

Få styr på virksomhedens organisationskultur med kurser og analyser

Organisationsudvikling sætter rammerne for sund udvikling

Share

One Response to Hold sammen på virksomheden med en god organisationskultur

  1. Pingback: Skab en god organisationskultur i din virksomhed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *